150 mil senare sitter vi hemma vid köksbordet båda två med en lätt tom blick och ett stort leende på läpparna. Från hundbädden hörs ljud från vår tik Ismans Yes 2,5 år som sover mycket tungt, hon har nog mycket som ska bearbetas efter sitt deltagande i Basset SM i Drev 2016.

Vilken nervspänning sista veckan varit! Från det att vi fick meddelandet att Yes kvalat in till SM och till att 10 dagar senare vara på plats, laddade, har dagarna gått i 190 km/h med allt fix här hemma.

Att Yes är en ”rådjursracer” har vi förstått! Injagad här hemma på byaskogen i Orrböle, Nordmalingskommun, Västerbotten, med en liten stam rådjur och hare men med desto mera älg (som hon har fått lära sig att kryssa emellan) har hon utvecklat ett fantastiskt sök och drevsäkerhet. Under hösten har hon även börjat visa intresse för kronhjort. Men den största våndan inför SM var: kommer hon överhuvudtaget att driva dovhjort!?!

bassetsm1

Med stor spänning packade vi bilen påyes-o-glenn2 onsdagskväll. Med oss i bagaget hade vi förutom Yes,  alla tips, råd och pepp från Yes´s uppfödare Christer och Anna Henningsson (Ismans Kennel) och Lars Friberg, ägare till Yes´s pappa  ”Glenn” Rainstone Habile. (Glenn var 2015 års segrare av Basset SM och är alltså direkt kvalad till årets tävling). Nu får de äntligen träffas för första gången, och det är på SM!!!! Vi måste ju i alla fall prova !!!

Vi har länge varit på jakt efter en bättre pejlväst och efter övernattning i Söderhamn (på ett trött och slitet Stadshotell) passar vi dagen efter på att ta kontakt med Boett, som specialiserat sig på användbara och funktionella produkter för djur. Vi får ett glatt och hjälpsamt bemötande av Lisbeth Sundberg som säger att vi är välkomna ut till Hallstavik för att prova modell och storlek! Det hade ju varit det bästa! Men eftersom vi har ont om tid får vi veta att Widforss i Skavsta är återförsäljare för Boetts produkter så istället skyndar vi oss förbi Stockholm och tar sikte på Skavsta. På Winforss får vi ett trevligt och hjälpsamt bemötande av personalen. Det visar sig att  Boetts pejlväst sitter som en smäck på Yes!

Färden går vidare från Skavsta mot Öster Malma, vi väljer bort E4 och tar en mindre väg dit upp. När vi kör vägen fram får vi i en kurva syn på 3 dovhjortar som trippar över vägen och in i skogen! Vi bromsar in bilen, parkerar och tittar på varandra och säger:

”Vi måste ju i alla fall prova”

Vi plockar ut en yrvaken Yes från bilen, sätter på henne en spårlina och börja gå mot den plats där dovhjortarna passerat, ca 60 m bort. När hon kommer fram till platsen slår hon en snabb ring och sedan bär det iväg in i skogen och uppför en bergsknalle, nosen i backen och full fart! Danne, i lågskor, hänger efter i spårlinan och springer med. Tillbaka i bilen konstaterar vi att ett visst intresse för dovhjort verkar Yes ha i alla fall!

Strax efter kl. 16.00 rullar vi in på Öster Malma, att få uppleva miljön där är ju en upplevelse i sig!

öster malma

Öster Malma stall

Kvällen startade med lottning av provmark och domare. Därefter följde en god och trevlig middag på slottet tillsammans med alla deltagare, medföljare, domare, vägvisare och representanter från Svenska Bassetklubben och lokalavdelningen Nord Östra.

bassetsm12

bassetsm11

bassetsm5

Provdagen

Efter en natt med halvdålig sömn ringer väckaren kl. 05.00, det spöregnar och blåser, väderprognosen bådar inte gott. Snabb frukost och fix med utrustning. Med hjälp av vår vägvisare Anders  åker vi ut till provmarkerna som ligger ca 30 min bort från Öster Malma.

Färden går efter små krokiga vägar med ishalka. På väg ut till våra provmarker, får vi på fälten syn på hur dovhjortensögonens reflexer lyser i mörkret .

När vi väl är på plats har det börjat ljusna. Regnet lättar och blåsten har avtagit. Danne gör snabbt i ordning Yes, inför släpp jag hör att han viskar till henne ”Nu provar vi!”

Starten går prick kl. 07.30, då släpper vi Yes och hon sätter fart in i skogen, slår en ögla och kl.07.31 hör vi ett välkänt VRÅL,  upptag! Sedan är drevet i full gång!  Vi tittar på varandra och ljudar  ”YES”!!!!!

Phu! den lättnaden vi kände då går nog inte att beskriva! Tjejen våran kan! Nu får vi se hur dagen utvecklas!!! Under provdagen hinner hon med 3 drev och vi får se drevdjuren vid flera tillfällen och hon har ett tydligt och nyanserat skall under hela dagen.

Efter 5 timmar är provdagen slut, vi skyndar så snabbt vi kan tillbaka till Öster Malma för lunch. De andra deltagarna undrar hur det har gått för oss men vi är bara så jäkla lyckliga över att hon har drivit dovhjort! Hur hon står sig i konkurrensen med de andra har vi ingen aning om!

vantan

Domarna har sitt kollegium och prisutdelningen börjar…..att Ismans Yes tar hem 2:a platsen i Basset SM 2016 med 170 drevpoäng och 29 egenskapspoäng med bara 2 drevminuter och 1 egenskapspoäng efter segraren Mörka Skogens Sally Caspersson tycker vi är helt fantastiskt, vilken tjej vi har!

”Vi skulle ju bara prova”!!!!
Med oss hem har vi en ”dovhjortsracer”

alla

1:a och 2016 års SM vinnare Mörka Skogs Sally Caspersson, äg Cecilia von Braun, Syd 172 dp, 30 ep, totalt 202
2:a Ismans Yes, äg Daniel Nylander, N-Ö, 170 dp, 29 ep, totalt 199.
3:a Kärråsens Zack, äg Kristian Dahlberg, Mellan, 154 dp, 28 ep, totalt 182
4:a Around Very Lovely, äg Mikael Mårtensson, Väst, 114 dp, 28 ep, totalt 142
5:a Rainstone Habile, äg Lars Friberg, Syd, 96 dp, 26 ep, totalt 122
6:a Wildeers Härliga Harry, äg David Fransson, Öst, 60 dp, 31 ep, totalt 91   Provets lydigaste hund.

bassetsm4Ett stort tack vill vi sända till våra domare Bertil Grandalen och Åke Svensson, samt vår vägvisare Anders. Yes pappa Glenn (som inte är förtjust i dovhjort) skulle vi vilja ge ”Bästa Nosen” priset! Han lyckades spåra upp och driva både rådjur och hare under dagen i detta myller av dovhjort som finns på dessa marker ( 1 dov /hektar)

Tack Svenska Bassetklubben och Lokalföreningen Nord Östra.
Med bästa hälsningar Yes, Danne och Maria
Ps. Vi kanske provar nästa år också!